Biografie

Wilko Brouwers

Wilko Brouwers is sinds 1980 als koordirigent actief. Momenteel is hij dirigent van het Strijps Kamerkoor. Vanaf 1989 tot 2016 leidde hij het Monteverdi Kamerkoor Utrecht. Gedurende twee seizoenen was Wilko Brouwers artistiek leider van het professionele kamerkoor Cantiere Vocale Utrecht.

Van 2006 tot 2013 leidde hij de gregoriaanse zang van de cisterciënzer monniken in de St. Benedictusabdij De Achelse Kluis. Vanaf 2004 tot 2018 was hij docent gregoriaans tijdens het jaarlijkse Sacred Music Colloquium, georganiseerd door de Church Music Association of Amerika. Ook schreef hij Het woord dat vleugels kreeg, waarin kinderen in 20 lessen kennismaken met de wereld van het gregoriaans. Dit boek verscheen onder de titel Words with wings ook in de Verenigde Staten. In 2016 richtte hij in Utrecht de Gregoriaanse Kring op, een groep zangers die maandelijks samenkomt om gregoriaans te zingen. Momenteel geeft hij ook leiding aan een Gregoriaanse Kring in ’s-Hertogenbosch.

Van 1994 tot 2013 heeft Wilko Brouwers zich als directeur van Ward Centrum Nederland ingezet voor beter muziekonderwijs op de Nederlandse basisscholen. Voor het Nederlandse onderwijsveld schreef hij de muziekmethode Stepping Tones, waarmee kinderen in de basisschoolleeftijd vertrouwd worden gemaakt met het lezen en schrijven van muziek. In de afgelopen jaren gaf Wilko Brouwers Wardcursussen in de Verenigde Staten. Daar wordt het door hem in 2016 geschreven liedboek Now I walk in beauty als cursusmateriaal gebruikt.

Vanaf 2008 tot 2019 was Wilko Brouwers hoofd van de koordirectiecursussen en -opleidingen aan het Utrechts Centrum voor de Kunsten. Voor de beginnerscursus schreef hij het Werkboek Basiscursus Koordirectie, uitgegeven bij Edition Ferrimontana (D).

Composities van Wilko Brouwers verschenen, behalve in eigen beheer, ook bij uitgeverij Ascolta en uitgeverij Harmonia/ De Haske.